Jullovet.se

Så blir julkalendern 2016: Selmas saga

Skaparna av hyllad julkalender gör comeback

Julkalendern 2016: Selmas saga
Johan Ulveson spelar tomteforskaren Efraim von Trippelhatt. Per Simonsson och Stefan Roos står för manus och regi medan Ester Vuori och Leo Hellenius gör rollerna som Selma och Rupert. Foto: Janne Danielsson

Knappt har reaktionerna på fjolårets faktabaserade julkalender lagt sig – men redan nu är inspelningarna av 2016 års adventskalender i full gång. ”Tusen år till julafton” följs upp av ”Selmas saga”, ett magiskt äventyr med mycket julkänsla. För manus och regi står Per Simonsson och Stefan Roos, som även ligger bakom den hyllade julkalendern ”Tjuvarnas jul”.

Efter fjolårets faktarika julkalender ”Tusen år till julafton” som delade det svenska folket i två läger är det dags för en mer klassisk saga med snö och julstämning. Julkalendern, som har titeln ”Selmas saga” spelas in mellan den 25 januari–22 april på bland annat Skansen, Årsta slott och Haga slottsgrund.

Selmas saga är en historia om en luftskeppsexpedition till Nordpolen som ska söka svar på frågan om jultomten verkligen finns. Serien, som presenteras som en klassisk julsaga, är skriven av Per Simonsson och Stefan Roos, som ligger bakom den hyllade julkalendern år 2011, ”Tjuvarnas jul”.

På jakt efter tomten

– Vi på SVT var väldigt nöjda med ”Tjuvarnas jul” och tyckte att Per Simonsson och Stefan Roos kom med en bra idé till en ny serie. ”Selmas saga” rymmer otroligt mycket julkänsla, ett sagoberättande tilltal, förhoppningsvis snö och kanske till och med en tomte. Så alla julnostalgiker lär bli nöjda, säger SVT:s programchef för barn och ungdom Johanna Gårdare till Dagens Nyheter.

Tv-tittarna får följa åttaåriga Selma Traskvist, som precis har fått ett fruktansvärt besked – hennes fattiga familj ska vräkas från deras hus. Förtvivlad flyr hon ut i vinternatten, där hon träffar den lustige forskaren Efraim von Trippelhatt. Han arbetar med en vetenskaplig studie om jultomten och har byggt ett luftskepp för att bevisa för sina kollegor i Vetenskapsakademien att tomten minsann existerar. Selma vill också hitta jultomten. Kanske kan tomten uppfylla hennes högsta önskan om att hennes familj ska få behålla sitt hus? Men hur ska hon ta sig ombord på luftskeppet och kan det verkligen ta dem hela vägen till Nordpolen?

"Han är en hänsynslös person"

Efraim von Trippelhatt spelas av julkalenderveteranen Johan Ulveson. Han beskriver sin roll som en motsats till jultomten.

– Han är en hänsynslös person som bara bryr sig om sin vetenskap. Manisk och egocentrisk, lite av en motsats till tomten. Han avskyr barn och i synnerhet barnsliga barn. Men också han gör en resa i den här berättelsen, säger Johan Ulveson till DN.

Selma, som måste stå ut med den vresige tomteforskaren under hela luftskeppsfärden till Nordpolen, spelas av åttaåriga Ester Vuori. Hon tycker inte att skillnaden mellan henne själv och rollkaraktären är så stor.

– Vi är rätt lika. Jag är också snäll, och hon är lite klok, som jag. Men hon är modigare. Jag skulle inte våga åka i ett luftskepp med en galen vetenskapsman på riktigt, säger Ester Vuori till DN.

Selmas saga har premiär i SVT1 och Barnkanalen den 1 december 2016.

Kommentera

Vad tror du om årets julkalender?


Fler nyheter
Annons

Julnyheter 2016

Nyheter om allt från julkalendern i SVT, nya smaker på klassiskt julgodis och annat julnytt.