Jullovet.se

Blossa 16 får smak av kråkbär

Årets glögg från Blossa för tankarna till Norrland

Blossa 16 får smak av kråkbär
"Blossa 16 i skogen." av folk o folk är licensierad under CC BY 3.0

2016 har Blossa rest till Norrland för att hitta inspiration till sin årgångsglögg. Ett ofta glömt bär, kråkbäret, har återupptäckts och fått huvudrollen. Blossa 16, vars flaska pryds av dansande djur, kännetecknas av klassiska glöggkryddor tillsammans med frisk syra från kråkbäret.

Blossa färdas årligen till nya platser i världen för att smaksätta sin årgångsglögg. Tidigare har koordinaterna ställts in på bland annat England, El Salvador och Japan, men i år återvänder Blossa 16 hem till Sverige, närmare bestämt till det skafferi som går att finna i Norrlands milsvida skogar.

– Kråkbäret är ett ibland bortglömt bär men i kråkbäret har vi framförallt funnit en ingrediens som bidrar med friskhet till vår årgångsglögg. Björksirap förädlad ur björksav adderar en rund sötma och rymmer toner av smörkola. Som en påminnelse om lägerelden har glöggen även en lätt rökighet. Tillsammans med klassiska glöggkryddor och noga utvalda viner har vi lyckats skapa en glögg som vi är mycket stolta över, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa, i ett pressmeddelande.

Dansande hjortar

Årets flaska karakteriseras av gröna nyanser, likt skuggspelet i ett skogslandskap. I centrum finner vi typografi i guld likt en eld att samlas vid. Runtom dansar hjort, järv och björn. Bakom designen står konstnären Petra Börner och Scandinavian Design Group.

– Smaken är såklart central för Blossa men till årgångsglöggen lägger vi också stor vikt vid flaskans design. Blossa har vunnit många designpriser och det speciella i år är att vi har låtit en konstnär tolka glöggen och årets tema. Scandinavian Design Group har arbetat med Petra Börner, vars illustrationer bidrar till att Blossa 16 kan avnjutas både innan och efter att den är uppdrucken, säger Åsa Strömberg-Eng, Senior Brand Manager på Blossa.

Tradition sedan 2003

Blossa 16 Kråkbär är den 14:e i ordningen av årgångsglöggerna med särskild smaksättning. Här är en lista med alla föregående smaker:

2015: Earl Grey
2014: Lavendel
2013: Dalecarlia
2012: Yuzu & Ingefära
2011: Arabica
2010: Saffran
2009: Clementin
2008: Blåbär
2007: Havtorn & Kanel
2006: Lingon & Enbär
2005: Hjortron & Armagnac
2004: Vinteräpple
2003: Pomerans

Blossa 16 finns i Systembolagets beställningssortiment från den 1 oktober och kostar 109 kr (750 ml).

Kommentera

Vad tror du om Blossa 16?


Fler nyheter

Julnyheter 2016

Nyheter om allt från julkalendern i SVT, nya smaker på klassiskt julgodis och annat julnytt.